Mydland

 

 

Vi er lidenskapelig opptatt av å produsere mat av den beste kvalitet, effektivt og bærekraftig. Vårt fokus på kvalitet er topp prioritert gjennom hele forsyningskjeden fra gård til gaffel. Vårt mantra er "kvalitet gir mersmak"

standard Alle ikoner plansje RGB bokmal

BÆREKRAFT

Vi vil fortsette å ta små og store skritt i riktig retning, og ønsker å være et godt eksempel i kjøttbransjen på bærekraft. Under utvikling, her kommer mer snart!


9788202779689

ÅPENHETSLOVEN

REDEGJØRELSE ETTER ÅPENHETSLOVEN

Innledning
Lov om virksomheters åpenhet og arbeid med grunnleggende menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold («Åpenhetsloven») trådte i kraft 1. Juli 2022. H Mydland AS er omfattet av lovens virkeområde, jf. Åpenhetsloven §§ 2 og 3.

Oversikt over organisering, driftsområde og ansvarsområder
H Mydland AS er en familiedrevet kjøttbedrift etablert i 1920. Bedriften er organisert ved et styre bestående av 3 styremedlemmer inklusive styrets leder. Styret er ansvarlig for beslutninger knyttet til økonomiske, miljømessige og sosiale temaer. Styret har øverste ansvar knyttet til aktsomhetsvurderinger som blir utført hos H Mydland AS og har ansvar for å forankre ansvarlighet i virksomhetens retningslinjer.
Bedriften ledes av daglig leder. Daglig leder håndterer og utfører aktsomhetsvurderinger i nært samarbeid med Kvalitetsansvarlig og HR leder, og håndterer alle eventuelle aksjoner knyttet til dette.
H Mydland er lokalisert i Tromsø i egne lokaler. Bedriften består av 40 ansatte hvorav 26 menn og 14 kvinner. Det er tilrettelagt for at både menn og kvinner kan fylle alle posisjonene i bedriften. Arbeidsmiljøet betraktes som meget godt og det er ikke mottatt tilbakemeldinger om at noen opplever selskapets personalpolitikk som kjønnsdiskriminerende.

Retningslinjer for oppfølging av Åpenhetsloven
Ansvarlig drift og det å bidra positivt til samfunnet er en viktig verdi for H Mydland AS. Alle våre produkter og vår virksomhet er i tråd med internasjonale menneskerettighetsstandarder og standarder for ansvarlig arbeidsforhold. Bedriften følger FNs retningsgivende prinsipper for ansvarlig næringsliv og menneskerettigheter samt OECDs retningslinjer for ansvarlig næringsliv.
Vår tilnærming for å oppfylle vår forpliktelse for å respektere grunnleggende menneskerettigheter og anstendig arbeidsforhold omfatter både vår egen virksomhet og vår leverandørkjede.

Vi følger norsk lov for HMS på arbeidsplassen og for likestilling og fravær av diskriminering.
Vi forventer det samme av våre leverandører som vi krever av oss selv – at alle ansatte og andre som berøres av virksomheten behandles med respekt og verdighet. Vi forventer at våre leverandører selv opptrer med seriøsitet og aktsomhet for å unngå skader og negative konsekvenser for mennesker. Vi krever at alle våre leverandører skal leve opp til internasjonale menneskerettighetsstandarder og ILOs kjernekonvensjoner for anstendige arbeidsforhold. Til dette arbeidet benytter vi spørreundersøkelser (leverandørevalueringsskjema) samt besøk, planlagte og uplanlagte hos våre leverandører.
I tråd med åpnehetsloven, gjennomfører vi aktsomhetsvurderinger og svarer på informasjonsforespørsler om hvordan vi jobber for å sikre respekt for menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold i forbindelse med produksjon av våre produkter.
Mydland har et sett med grunnleggende etiske retningslinjer. Disse retningslinjene omhandler forhold på arbeidsplassen, anti-korrupsjon, miljø og dyreetikk. Målsetningen er å positivt påvirke arbeidet for menneskerettigheter, arbeidsrettigheter og vern av miljø. Vi ser stor verdi i mangfold og arbeider aktivt for å forhindre diskriminering. Vi er også opptatt av å bygge god kultur internt på Mydland. Det er etablert varslingsrutiner som skal sikre medarbeidere trygghet for god oppfølging ved eventuelle varslinger om uønskede hendelser.

Aktsomhetsvurderinger
Mydland gjennomfører jevnlige risikovurderinger knyttet til negative konsekvenser og risiko for mennesker knyttet til vår virksomhet.
I perioden for denne rapport har vi ikke avdekket faktiske negative konsekvenser. Den mest fremtredende risikoen for negative påvirkninger på individers liv, helse, miljø, sikkerhet, trivsel og verdighet i vår produksjon er mulige skader som kan ramme ansatte i forbindelse med produksjon. Vår risikovurdering knyttet til HMS har avdekket at de mest mulige konsekvenser er hørselskader og personskader ved bruk av sager, kappemaskiner ol. Vi jobber systematisk i samarbeid med ansatte og bedriftshelsetjenesten for å hindre slike skader skal oppstå, gjennom våre rutiner for HMS.
Alle avvik følges opp iht. rutine for avviksbehandling. Vi har årlig revisjon av at internkontrollsystem følger myndighetenes krav, og vi rapporterer årlig om HMS-status.
Vi benytter oss av få men kjente leverandører som vi har langsiktige avtaler med. H Mydland har alltid foretrukket kvalitet foran pris hos sine kjøttleverandører.

Forankring
Åpenhetsloven har vært tema i styremøte og er forankret i våre ledelsessystemer på lik linje med andre lovpålagte krav. Forankring av bærekraft og gjennomføring av aktsomhetsvurderinger har omfattet involvering av ledelsen og relevante fagpersoner samt kontaktpersoner hos leverandørene.

Kartlegge og vurdere
I kartleggingsfasen lagde vi en oversikt med våre mest vesentlige leverandører. Kartleggingen av dette arbeidet er en kontinuerlig prosess, der vi må iverksette tiltak dersom vi oppdager avvik eller i tilfeller der risikoen er svært høy.
Vi utarbeidet et egenerklæringsskjema med spørsmål som vi sendte ut til de vesentlige leverandørene. Basert på dette, samt type leverandør er de gruppert etter lav, medium og høy risiko. Av leverandørene er 2 kategorisert som høy risiko, 6 i kategorien medium og 13 i kategorien lav risiko. I tillegg mangler vi svar fra 4 leverandører og vi har ikke grunnlag for å evaluere disse.

Gjennomføring og resultater
Skjemaet er sendt ut til 25 leverandører. 21 stk har besvart. Av de 21 som har besvart er alle spørsmålene besvart 100%.
Det er 94% av våre leverandører som svarer at de har rutiner for å motvirke faktiske og mulige negative konsekvenser.
For varsling av avvik svarer 97% at de vil varsle dersom relevante avvik oppstår.
I undersøkelsen sier 88% at de har standard kontraktsvilkår iht. åpenhetsloven og 85% bekrefter at de har gjennomført aktsomhetsvurderinger.

Stanse, forebygge og avbøte negativ påvirkning
Vi vil sørge for å gjenta prosessen hver gang vi får nye kontrakter, men også fra leverandører der vi ikke har fått svar. Dersom vi oppdager spesifikke avvik, vil vi iverksette tiltak for å stanse aktivitet for å redusere brudd på arbeidsforhold og menneskerettigheter.

Kommunisere
Vi har valgt å kommunisere arbeidet vi har gjennomført iht. åpenhetsloven i vår bærekraftsrapport. Rapporten vil ligge offentlig tilgjengelig på vår hjemmeside. Bedrifter som ønsker mer innsyn kan etterspørre dette fra bærekraftsansvarlig. Av hensyn til leverandørene oppgir vi ikke navn i bærekraftsrapporten eller på nettsiden vår.

I det videre arbeid har vi opprettet en intern arbeidsgruppe som følger opp arbeidet med åpnehetsloven og tilhørende vurderinger. Vi opplever økt fokus og kompetanse rundt dette området hos våre leverandører/samarbeidspartnere og vil fortsette med å kommunisere våre forventninger og krav som gjelder menneskerettigheter og arbeidsforhold. Mydland skal gjenta vår aktsomhetsvurdering årlig eller ved vesentlige endringer.

Kurt Henrik Mydland

NÆRHET TIL NATUREN

Som en ansvarlig lokal matprodusent er valget enkelt for oss på Mydland. Vi ønsker ikke å være en del av problemet - vi ønsker å være en del av løsningen. Vi ønsker å inspirere til positiv forandring, og lede an slik at vi kan ha en bærekraftig og sunn matproduksjon.

Lokal matproduksjon handler om bærekraft. Om kulturarv, tradisjoner og verdiskaping - og at det beste for miljøet er å produsere maten der vi bor. Vi har mye natur å by på her i nord, og vårt kjølige, grønne og frodige kulturlandskap behøver å bli ivaretatt på ansvarlig vis - og i et langsiktig perspektiv. Kort sagt; en naturlig vinn-vinn situasjon.

Kurt Mydland
Daglig leder

gris 21

DYREVELFERD

Mydland AS mener at velferden til dyr er en fundamental del av virksomheten. Vi har ett sterkt engasjement for dette gjennom vårt arbeid i Kjøttbransjens landsforbund og Norsk Kjøtthandel. Vi gjennomfører leverandørbesøk der vi kontrollerer at våre leverandører sørger for god helse og trivsel for dyrene.
Les mer om dyrevelferd

DSC 0217

Arktisk Kje

Produksjon av melk har i mange generasjoner gitt geita en sentral plass i det nordnorske landbruket. Kjeet derimot, har aldri fått sørlig fotfeste som matnyttig ressurs. Dårlig lønnsomhet og mangelfull etterspørsel har gjort sitt til at det smakfulle kjøttet kun har havnet på bordet til noen heldige få. Helt til nå.

Arktisk kje er et matnyttig initiativ som stolte og kreative geitebønder i Nordland og Troms etablerte i 2014 - og som i dag fremstår som et skoleeksempel på bærekraftig matproduksjon: Et samarbeid mellom bonde og kjøttprodusent skal bringe utsøkte råvarer den korteste vegen fra gård til gane.

Elise Blixgård Nordreisa er stolt kje-bonde og en tydelig stemme for et bærekraftig arktisk landbruk. Hun er ikke i tvil om kjeets kvaliteter og potensiale som matressurs:

- Mens sauen gjerne snaubeiter terrenget, fremstår geita som mye mer kresen. Kun godbitene fra naturens matfat, og da spesielt bjørk, er godt nok. Og slike matvaner blir det selvfølgelig gode råvarer av. - Elise Blixgård